Vasútmodellező és Vasútbarát Kör

2019.08.01

A debreceni vasútmodellező klub
( HEXVAVE ) 

A debreceni vasútmodellező és vasútbarát klub 1995-ben alakult. A MÁV debreceni volt Pályafenntartási főnökségének egyik helyisége ad otthont máig a klubnak. A tagok között vannak civilek és vasutas dolgozók is. Sok fiatal, gyermek korától csatlakozott a klubhoz, és az alakuláskor alig középkorúak mára lassan a szenior kort is elérték.Az első terepasztalunk egy Mátészalkáról kapott, elég viseletes nagy asztal volt, amit végül sok munkával és pénzből, saját igényünk szerint alakítottunk át. Majd, mivel az asztal méreténél fogva nem volt mobilizálható, és így kiállításokra sem lehetett vinni, - fájó szívvel - az elbontása mellett döntöttünk!
A jövőt a modul rendszerben láttuk, ezért 2008-ban elkezdtük a modul rendszerünk felépítését, illetve fejlesztését.
Első nyilvános megjelenésünk 1995-ben volt. Ekkor modelleket és egy kisméretű terepasztalt állítottunk ki. Hortobágyon is rendeztünk kiállítást a kétezres évek elején. Az első nagyszabású kiállításunkra azonban 2008 ádventjéig kellett várni.
2008-2009 fordulóján hivatalosan is egyesületté alakult a modellező kör. És mint a Vasutas Egyetértés Művelődési központ tagcsoportja úgy működik tovább.
Az első nagyszabású kiállítást 2008 ádventjén sikerült is megendezni az Egyetértés Művelődési Központban. Ekkor már jelentős anyagot vonultattunk fel. Mintegy 21m HO ("hánullás") és 10 méter hosszú N-es modul terepasztal rendszert, valamint a kerti vasutat és relikvia gyűjteményt.
Ez a kiállítás közel ezer fizető látogatót vonzott ide, az Egyetértés Művelődési Központban.
Azóta több ízben is megmutattuk magunkat, (Józsai Közösségi házban 2009, tavaszán, a Debrecen Fórumban 2009. nyarán) megnövekedve, 40 méternyi "Hánullás" modullal, valamint 20 méteres N-es modullal bővülve.
2010. márciusában három napos kiállításunkon, Nyíregyházán, 1100-an fizető nézőt vonzott a "szomszéd vár" modellező csapata, a Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület kiállítása. A Nyíregyházi VTV és a Regionális adó is bő tudósítással élt az eseményről. Április 16-tól pedig ismét Józsán tartottunk újabb kiállítást.
A 2010 decemberében megrendezett kiállítás immáron hagyományosnak számít. Az Egyetértés Művelődési Központban harmadik alkalommal rendeztük meg az immáron hagyományosnak számító ádventi kiállítást. A kiállítási anyag ismét bővült. A "hánullás" modul 50 méter feletti hosszra bővült, az "ennes" modul is új elemekkel gazdagodott. A vasúttörténeti relikviák tárháza is újdonságokkal jelentkeztek az idén. És az LGB (kerti vasút) is szolgát meglepetéssel kiállításunkon.
Kiállításunkon immár hagyományosan vendégek is szerepeltek. Városi villamos modellek és különböző modell termékeket árusító barátaik is felvonultak, emelve ezzel a kiállítás színvonalát, és szélesítve a kínálat palettáját.....
A fizető látogatók száma kicsivel maradt csak az 1000 fő alatt.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el