Élő értékeink

Bemutatkozás

A Vasutas Egyetértés Művelődési Ház, mai nevén VOKE Egyetértés Művelődési Központja Debrecen és az észak-alföldi régió egyik legrégebbi meghatározó kulturális intézménye. 1993-tól a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének, ezen belül a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület tagintézménye.

Az idén 120 éves fennállását közönségbarát szemléletmódjának, művészetpatronáló törekvéseinek, kisközösségei támogatásának, változatos nagy rendezvényeinek köszönheti. Az utóbbi években a művelődési központ -amely a tradíciókra való rámutatás igénye miatt máig őrzi régi nevét: az Egyetértést - különösen nagy rangot vívott ki magának. Az intézmény nem kizárólag a vasutas dolgozóké volt, kapuit kitárta a város kultúrabarát polgárai és a régióból érkező látogatók előtt is. Szervesen ékelődött a város kulturális életébe, méghozzá úgy, hogy mindig megmaradt sajátos arculata, programkínálata. Ennek a kínálatnak a nyitottság és a színvonalasságra való törekvés a legfőbb jellemzője.

2019-ben második alkalommal is kiérdemelte a Minősített Közművelődési Intézmény címet.

Az intézmény alapfeladatának tekintette és tekinti az amatőr alkotó munka a művészeti alkotócsoportok támogatását éppúgy, mint a különféle érdeklődési körre alapuló egyesületek, klubok működését. Jelenleg 12 csoport, 413 fővel működik, a foglalkozások száma éves szinten 1150. Honlapunkon részletesebben tájékozódhatnak róluk.

Évente 10-12 kiállítást rendezünk, különféle témakörökben: képző-, ipar-, nép- és fotóművészet, valamint az érem-, bélyeg- és ásványgyűjtő körök "kincseiből". A látogatók száma igen jelentős, mert a saját rendezvényeinkre és a külső szervezetek színháztermi programjaira érkezők is találkoznak az alkotásokkal.

Tavaszi és Őszi Színházi Esték címmel 5-5 előadásból álló színházi bérletsorozatot rendezünk, neves színészek közreműködésével. A közönség száma éves szinten 3.700-4.000 között van. A korábbi évek Garabonciás Gyermekszínházi sorozatának előadásait a város és néhány közeli vidéki város óvodásai és kisiskolásai élvezték.

Jelentős mértékben adunk helyet intézmények, iskolák, kulturális egyesületek, programszervezők rendezvényeinek lebonyolításához, s így a város egyik legismertebb intézményeként tartanak számon.

Rendszeresen tartunk vasutas és városrész gyermeknapi rendezvényeket, adventi, karácsonyi műsorokat. Zömét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Debreceni Csoportjával közös szervezésben, lehetőséget adva a nehéz szociális helyzetben élő gyermekeknek is egy kis önfeledt szórakozásra, vidámságra.

Évente ismétlődő nagyobb rendezvényeink a partnerszervezetek bevonásával: Petőfi Sándor szavalóverseny regionális elődöntője, Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztivál területi elődöntője, Hajdú-Bihar Megyei Gyermek Bábfórum, Vasutas és Városi Gyermeknap és Juniális, VOKE Musical és Színjátszó Fesztivál, Vasútmodell kiállítás.

A hétköznapok kultúrája is jelen van vásárok, termékbemutatók formájában.

Széleskörű kapcsolatrendszerünk nagymértékben segíti tevékenységünket. Partnereink országos, megyei és települési szinten is tükrözik a sokrétű feladatellátást:


Kedves Érdeklődők !

Az oldalunkon a jelenleg rendelkezésünkre álló archív fotók, forrásanyagok birtokában adunk ízelítőt 120 év történetéből. Lapunk folyamatosan bővíthető, így szívesen közreadjuk jó minőségű fotóikat a közel és régmúltból egyaránt.

Kardos Ilona
Intézményvezető


Könyvek amiből megtudhatjuk a Művelődési Ház történelmét!

A képekre kattintva elolvashatja a Művelődési Ház történelmét

120 éves Történelmünk képekben

1940.
SZÍNJÁTSZÓK

BOCSKAI TÁNCEGYÜTTES

1942-1945
SZÍNJÁTSZÓK

1900.

MÁV DEBRECEN JÁRMŰJAVÍTÓ ÜZEM EGYETÉRTÉS
FÉRFIKÓRUS

1958-1967

AZ EGYETÉRTÉS SZÍNJÁTSZÓ CSOPORTJA

VASUTAS MUSICAL STÚDIÓ


SZÍNJÁTSZÓK ELNÉMULT HARANGOKForrásanyagok


 • 1918-19. Politikai jelentések, jegyzőkönyvek, visszaemlékezések
 • A Debreceni Szabadságtelep lakossági kulturális mozgalmával és a MÁV "Egyetértés" Művelődési Központ " Kelemen Ilona " állandó helytörténeti kiállításával kapcsolatos közművelődési tevékenységek a sajtó tükrében 1971-1985. összeállította: Vojth Zoltán helytörténész Egyedi kötött album
 • A Magyar Vasút 40 éve Adatok és tények 1985. Összeállította a MÁV Vezérigazgatóság Munkaügyi és Szociálpolitikai, Tervgazdasági és Műszaki Fejlesztési Osztálya
 • A MÁV Debreceni Járműjavító Üzem fejlődéstörténete 1898-1973. Összeállította Matkó László
 • A MÁV Debreceni Járműjavító Üzem története 1898-1973.
 • A MÁV Debreceni Járműjavító Üzem története 1973-1987.
 • A Vasutasok Szakszervezete és a MÁV Debreceni Járműjavító üzemi Vállalat Kollektív Szereződése 1955-1956
 • Clére Béla: A Magyar Vasút története képekben 1972. MÁV Vezérigazgatóság
 • Egyetértés Könyvtár jegyzéke 1898-1948
 • Fotóalbum a Művelődési ház és a Járműjavító felújításáról 1960-1961
 • Fotóalbum a művészeti együttesekről 1-2
 • Gulyás János: Szabad úton -Számadás a vasutas-szakszervezet munkájáról 1945-1970 Kiadó: Vasutasok Szakszervezete 1970.
 • Gyökér István - Dr. Kubinszky Mihály: Képek a régi magyar vasutakról és vonatokról Közlekedési Dokumentációs Vállalat Bp. 1991.
 • Kívánság füzet 1972-1982 (könyvigénylés)
 • Kubinszky Mihály - Gombár György: Vasútállomások Magyarországon 1846-1988 Népszava Kiadó Vállalat
 • Magyarország Vasúti Térképe, Állomási névjegyzéke, Ipari és Mezőgazdasági útmutatója 1927. Dr. Róna Ernő, Laykauf Aladár
 • MÁV Műhelyi "Egyetértés" Könyvtár katalógusa 1938.
 • Szakmunkás tanuló Könyvbarát Klub MÁV Járműjavító Üzem 1975-1976.Dr. Nagy István: Az Északi Járműjavító története 1867-1967. Fővárosi Nyomdaipari Vállalat
 • Vasutas Egyetértés Művelődési központ 1899-1999. " 100 éve a magyar kultúra szolgálatában"- a művelődési központ által működtetett csoportok , rendezvények az 1980-1990-es években
 • Vegyes Dokumentumok
 • Vojth Zoltán: A Debreceni Szabadságtelep német eredetű családjainak telepedési története 1875-1975. Egyedi kötött kézirat
 • Vojth Zoltán: Mi a Haza ma ? Debrecen 1987. Egyedi kötött kézirat
 • Vasutas Musical és Színi-stúdió
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el