Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészet Kör

2019.08.01

Alkotótáborral zárta a nyarat a debreceni képzőművészeti kör

A Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör idén nyáron is megtartotta egyhetes alkotótáborát, melynek részleteiről Kerékgyártó Kálmán debreceni író, költő, a képzőművészeti kör vezetője beszélt a Naplónak.

- A Maticska Jenő Képzőművészeti Kör 2008 augusztusában alakult Nagybányán, a modern magyar festészet bölcsőjében. Jelenleg huszonkét aktív taggal, évről évre rendszerint Románia magyarlakta területén választjuk ki alkotótáboraink helyszínét, ám a pandémia miatt idén Vaján telepedtünk le a vásznakkal, a vajai vár igazgatója és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával - fogalmazott. A találkozókon hagyományosan az alkotó művészek barátai, családtagjai is részt vesznek, ez most sem volt másként. Kerékgyártó Kálmán hozzáfűzte, hogy rendszerint határon túli helyszínt választ a közös munkára a társaság, a járványhelyzet miatt azonban tavaly is belföldön, Hejcén kaptak helyet a festőállványok.

Az alkotások témája és eszközhasználata is szabadon választható volt, de jellemzően a város nevezetességei, festői szépségű tájai, valamint a vajai vár adta a témát a tábor résztvevőinek. Jövőre az idei munkákat felvonultató csoportos kiállítást is szerveznek a településen. - A pandémia miatt az utóbbi években kevesebben vettek részt a találkozókon, ám a műtermekben aktívabban dolgoznak a képzőművészeti kör tagjai - tudatta az alkotótábor szervezője.

A Maticska Jenő Képzőművészeti Kör több Holló László-díjas taggal működik, emellett a közösség szinte minden alkotója helyet kap a Debreceni Őszi Tárlat kiállítói között - ismertette Kerékgyártó Kálmán.

Élményekkel az értékekért

A fiatalon elhunyt Maticska Jenő festőről elnevezett közösség tagjai olyan elhivatott festők, grafikusok, írók, költők, akik nemcsak szívesen gyarapítják szakmai és technikai tudásukat, hanem meg is osztják ismereteiket egymás közt, és a körhöz csatlakozók részére is elérhetővé teszik azokat. Tevékenységük kézzelfogható, átélhető tudást biztosít, kreativitásra sarkall, közösségi, önkéntes cselekvésre ösztönöz.

A kör a festőművészet hazai hagyományainak ápolásán kívül a nemzetközi kapcsolatok építését, a határon túli magyarság kulturális értékeinek feltárását szorgalmazza. Hosszú távú célkitűzése a különféle művészeti ágakban tevékenykedő magyar nagyságok értékeinek kutatása, megörökítése és továbbadása.

Összejöveteleik tematikája segíti, hogy a résztvevők történelmi, művészettörténeti ismeretei bővüljenek, színesedjenek, személyes benyomásaikat, élményeiket, látásmódjukat pedig alkotások formájában megörökíthessék. Ezeket a műveket az elmúlt években több, kisebb-nagyobb, egyéni és csoportos kiállítás formájában tárták a nyilvánosság elé nemcsak Debrecenben, hanem több vidéki településen, valamint Erdélyben.

Forrás:
https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/var-ihlette-ecsetvonasokkal-maticska-jeno-szellemeben-5614433/Alkotótábor 2019.

A tábor az NKA támogatásával valósult meg

Nagybányán alakult Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör Festőiskolája várja a rajzolást, festést tanulni szándékozó, képzőművészet iránt érdeklődőket!

június 13., 20. 17.00 - 20.00

A Debreceni Vasutas Művészeti és Kulturális Egyesület támogatásával működő, a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában rendszeres klubnapokat tartó Maticska Jenő Képzőművészeti Kör idén 10 éves fennállását ünnepli.

A zseniális őstehetségről, a fájdalmasan fiatalon elhunyt Maticska Jenő festőről elnevezett közösség tagjai olyan elhivatott felnőtt (35-75 éves) alkotók - festők, grafikusok, írók, költők -, akik nemcsak szívesen gyarapítják szakmai és technikai tudásukat, hanem meg is osztják ismereteiket egymást közt és a körhöz csatlakozók részére is elérhetővé teszik azokat. Tevékenységük kézzelfogható, átélhető tudást biztosít, kreativitásra sarkall, közösségi, önkéntes cselekvésre ösztönöz.

A kör a festőművészet hazai hagyományainak ápolásán kívül a nemzetközi kapcsolatok építését, a határon túli magyarság kulturális értékeinek feltárását szorgalmazza. Hosszútávú célkitűzése a különféle művészeti ágakban tevékenykedő magyar nagyságok immateriális, valamint materiális értékeinek kutatása, megörökítése és továbbadása .

Összejöveteleik tematikája segíti, hogy a résztvevők történelmi, művészettörténeti ismeretei bővüljenek, színesedjenek, személyes benyomásaikat, élményeiket, látásmódjukat pedig alkotások formájában megörökíthessék. Ezeket az alkotásokat az elmúlt 10 évben több, kisebb-nagyobb, egyéni és csoportos kiállítás formájában tárták a nyilvánosság elé - Debrecenen kívül a következő helyszíneken: Püspökladány, Kaba, Földes, Hajdúhadház, Gyomaendrőd, Nyíregyháza, Nádudvar, Vaja, Balmazújváros, valamint Erdélyben: Székelyhíd, Koltó, Nagypetri, Klézse, Torockó.

Tagok:

1.) Both Tiborné

A Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör tagja. Tanárai voltak: Baráth Pál, Kolozsvári Katalin, Potyók Tamás. A Maticska Jenő Képzőművészeti Körrel több csoportos kiállításon részt vett. Tagja a Szatmári Képzőművészek Egyesületének, lehetősége volt Prof. Dr. Nicolae Suciu, a Nagybányai Művészeti Egyetem professzorának műhelyében, az ő szakmai irányításával tanulni. A Hajdú-Bihar megyei ún. Őszi Tárlaton a budapesti Aranyecset pályázat II. helyezését kapta meg.

2.) Farkas Anikó

A Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör tagja. Tanárai voltak: Bodó Károly, Bú Gyöngyi, Tarnóczi József, Horváth János. A Zsákai Művésztelep rendszeres résztvevője, tagja a KorKép Csoportnak. Az Ifjú Művészek Biennáléján egyéni kiállítása nyílt Padernborban. Alapító tagja a Maticska Jenő Képzőművészeti Körnek.

3.) Huba Mihály

Művészettörténeti tanulmányai során elsősorban grafikával és az agyag megmunkálásával foglalkozott. Tanára volt: Vajda Mihály. Hatással volt rá Aba Novák Vilmos, önálló kiállításán bemutatott Életfa c. olajfestményét állandó kiállításra válogatta be az Eötvös 10 Kulturális Központ.

4.) Király Antal

Az AKT Képzőművészeti Társaság tagja, európai csoportos kiállításokon több alkalommal is részt vett kiállítóként. Alapítója a Maticska Jenő Képzőművészeti Körnek. Hat alkalommal nyert nívódíjat, két alkalommal nyert a Hajdú-Bihar megyei Őszi Tárlaton, megkapta az Amatőr Arttium Budapest Egyéni Alkotói Díját, a nagyrábéi Művésztelep Alkotói Díját, illetve a Néző Pont Díj nyertese is lett.

5.) Kocsis László

Közel-keleti utazásai során lehetősége nyílt az ottani ábrázolásvilág és underground művészet tanulmányozására. Később az Egyesült Államokbeli tartózkodása során amerikai alkotói hatások érték. Tagja volt a Mill Valley Artisan's galériának, megalkotta az ún. moduláris grafikát, amit Uneasy Eye Method-ként ismertek el.

6.) Dr. Koháry György

A Kabai Alkotókör vezetője. Pasztellel, grafittal, szénnel és olajjal dolgozik. Eredményei között kiemelkedő az a londoni verseny, amelyen a NE! c. alkotásával pasztell kategóriában I. helyezést ért el.

7.) Luczi János

Holló László díjas festőművész. A Debreceni Képzőművészeti Körben folytatott rajz- és festészeti tanulmányokat Félegyházi László, Menyhárt Ferenc, Bíró Lajos és Veress Géza útmutatása alapján. Tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak.

8.) Makai Gyula

Tagja a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek. Tanárai: Bíró Lajos, Félegyházi László és Kárpáti Gusztáv voltak. Tagja volt a Tenk László által alapított Honvédstúdiónak. A budapesti Országos Honvédkiállításon alkotásával első helyezést ért el. Vezetője volt a Vasutas Képzőművészeti Műhelynek, alapító tagja a Maticska Jenő Képzőművészeti Körnek. Impresszionista stílusban plen-air alkotásokat készít, számos európai egyéni és csoportos kiállításon részt vett. Németországban egy éven át tartó csoportos vándorkiállításon mutatkozott be.

9.) Makai Imre

A Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör vezetője volt, mestere Bíró Lajos festőművész. Tagja a Magyar Alkotók Országos Egyesületének. Elismerésben és díjazásban részesült a Honvédelmi Minisztériumtól és a Kulturális Minisztériumtól is. Tagja a Kárpátaljai Magyarok Szövetsége által létrehozott művésztelepnek, alapító tagja a Maticska Jenő Képzőművészeti Körnek. Németországban egy éven át tartó csoportos vándorkiállításon mutatkozott be.

10.) Matti Armas Korpela

Finn festőművész, mesterei: Aimo Himari rajztanár, Simo Helenius szobrászművész, Martin Ahlström festő- és grafikusművész. Megalakította a Turun Sunnuntai Maalarit (vasárnapi festőikolát), bemutatkozott Finnország legnagyobb múzeumában a Wainö Aaltonen múzeumban. Elsősorban tájképeket készít, 2009. óta él és alkot Debrecenben.

11.) Dr. Medveczky Nóra

Holló László-díjas alkotó. A Medgyessi Ferenc Képzőművészeti Kör tagja volt. Tanárai: Félegyházi László, Bíró Lajos, Kapcsa János voltak. Az Iparművészeti Vállalat gobelinszövő műtermében gobelinszövést tanult. Tagja volt a Dési Huber Körnek, az Iparművészeti Főiskolán diplomázott. Korábban szénnel, ceruzával, krétával, később olajjal, akrillal és pasztellel dolgozott. Tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak, a Debreceni Alkotók Közösségének és a Maticska Jenő Képzőművészeti Körnek. Kétszer kapott díjazást plakátterv pályázaton (I. és II. helyezést ért el), a Velencei-tavi Festőversenyen I. helyezést ért el, az OKIT 2009-esd országos kiállításán különdíjas lett.

12.) Nagy Károly

Tagja a Hajdúszoboszlói Városi Rajzkörnek, a Kovács Máté Tajzkörnek és a Maticska Jenő Képzőművészeti Körnek. Tanárai Fekete Borbála, Félegyházi László, Bíró Lajos és Bényi Árpád voltak.

13.) Nagy Rita Nikolett

Korin M. Korina tanítványaként kezdett a festészettel foglalkozni 30 éves kora után. A késői tanulás ellenére művészi kiteljesedésre törekszik és több csoportos kiállításon is bemutatkozott a Maticska Jenő Képzőművészeti Körrel.

14.) Pallás Ferenc

Holló László-díjas alkotó. A Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör tagja volt, tanárai Bíró Lajos, Félegyházi László, Török Anikó és Kapcsa János voltak. Tagja az Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetségének, az Országos Képző- és Iparművész Társaságnak, a Debreceni Alkotó Közösségnek, alapító tagja a Maticska Jenő Képzőművészeti Körnek. Alkotásaiban főleg portrék, az alföldi táj, erdélyi magyar életképek elevenednek meg. Elkészítette az '56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a 2,4m x 5m-es pannóját, illetve Hajdúsámson részére a 11 táblából álló településtörténeti pannót. Nemzetközi kiállításokon is többször mutatkozik be egyéni kiállítóként.

A Maticska Jenő Képzőművészeti Kör tevékenységének segítői, szervezői

Keresztúri Mária

Alapító tagja a Maticska Jenő Képzőművészeti Körnek. Író, költő. Antológiákban jelennek meg alkotásai, versíró pályázatok rendszeres résztvevője és díjazottja. Verseskötetei több kiadást is megéltek, legutóbbi Macskakő címmel látott napvilágot. Menedzseli és népszerűsíti a Kör tevékenységét.

Kerékgyártó Kálmán

A Maticska Jenő Képzőművészeti Kör vezetője. Író, költő. Antológiákban, folyóiratokban rendszeresen jelennek meg írásai, folyamatosan publikál. Alapító tagja és vezetője az Alkotó Költők és Írók Szervezetének, valamint a Kortárs Alkotóművészek és Irodalmárok Regionális Organizációja Egyesületének. Hat verseskötete és egy prózai gyűjteménye jelent meg. Kiállítások, könyvbemutatók, irodalmi, képzőművészeti táborok visszatérő házigazdája, lebonyolítója.

Itthonról haza

A Maticska Jenő Képzőművészeti Kör tábora - Koltó

A tábor megrendezését az NKA támogatta.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el