Magyar Ultisok Országos Egyesülete

2022.02.02

Ultisok

Az ördög bibliájának csúfolt, színes-számos lapokkal történő játék rejtelmeit, ha nem is ismeri mindenki a legtöbb ember azért tisztában van azzal, hogy a pókert francia kártyával, az ultit pedig magyarral szokás játszani. Kérdés csak az, mennyire magyar a magyar kártya?

Az igazság az, hogy Schneider József kártyafestő 1836-ban megjelent alkotását sajnos csak idehaza említjük magyar kártya néven. A világon leginkább Tell-, Helvét-, Német- vagy Négy évszak kártya néven ismerik. Külföldi "kártyatörténészek" leginkább Tell-kártyának, vagy évszakos kártyának nevezik a szakirodalomban. A lényeg az, hogy magyar ember módfelett szeret kártyázni. Főképp pókerezik, vagy rabló ultizik.
Az utóbbinak ráadásul mi volnánk a szülőatyjai.

Az ulti (avagy ultimó) világsztárjai után nem elegáns kártyaszalonokban kell kutakodni. Sokkal inkább a parkokban kell keresnünk őket. Vagy kocsmákban. A Deulti egyesület Debrecenben székel, és harminc tagot számlál. Törzshelyük a Kishegyesi úti Csapszék nevű vendéglátó egység. Szombati versenyüket személyesen is meglátogattam. Itt beszélgettem söröző üzemeltetőjével, Nagy Istvánnal, aki egyben a Deulti elnöke, és a Magyar Ultiszövetség alelnöke is.

- Hányan játszák szervezett körülmények között Magyarországon az ultit?

- Minden megyeszékelyen van legalább egy egyesület. Budapesten természetesen több is. Amennyiben számot kellene mondanom, körülbelül három ezer ember nézi a lapokat.

- Fiatalokat nem nagyon láttam a versenyen....

- Sajnos, ez egy szomorú tény. Őket nagyon nehéz beszervezni. Aki ultizik közülük, az inkább online játszik a számítógép előtt. Amit nagyon sajnálok, mert kivész az érzelmi oldala a játéknak ebben az esetben. Mint sok mindennek az ultinak is a megszemélyesített küzdelem a lényege. Kártya csak egy eszköz. Mi, emberek egymással játszunk.

- Milyen sűrűn vannak a versenyek?

- Éves szinten 54-56 országosan versenyt rendezünk. Durván minden hétvégére jut egy viadal. Országos lefedettség van, ezen belül régiókra van osztva Magyarország. Ahhoz, hogy valaki egy magyar bajnokságot, vagy egy csapatbajnokságot nyerjen, ulti nyelven szólva Fedák Sári kell hogy legyen, azaz non plus ultra.

A debreceni ultisok az utóbbi 15 év alatt hatszor lettek magyar bajnokok. Én, egyéniben háromszor nyertem magyar bajnokságot. Debrecenben én vagyok a legeredményesebb ultis, ami nem azt jeleni, hogy a legjobb. Hiszen bármikor jöhet egy jobb.

Az ulti egyébként egy magyar unikum. Most próbáljuk levédeni, több célból is. Nagyobb elismerést, és anyagi támogatást kaphatnánk. Nagyobb lehetőségünk lenne a szomszédos országokkal együttműködni. Ez a kárpát-medencei bajnokság. Ami, főképp a határ menti magyar régiókat hangolná össze.

- Magára a kártyára, mint eszközre vannak-e szabályok?

- Az eredeti alapja az úgynevezett talonmáriás. A rabló ulti, az viszont magyar találmány, amit a köznyelvben elterjedt magyar kártyával játszanak. Ami annyit jelent, hogy bemondások útján lehet rabolni az ellenféltől.

- Én személy szerint nem tudok ultizni. Mennyi idő kellene ahhoz, hogy leülhessek a kártyaasztalhoz?

- két alapvető dologra van szükség. Az egyik az, hogy a szabályrendszert betéve tudni kell. A második, pedig az hogy ismerni kell a licit lépcsőt, magyarul mi után mi űbereli a előző bemondást. A szabályokat a szövetségen belül egységesítettük, a versenyekkel kapcsolatosan van bírói, és fegyelmi bizottság is. Mindkettő feladata a szabályok betartatása, a vitás kérdések eldöntése.

- Milyen kapcsolat van debreceni ultisok, és VOKE debreceni művelődési háza között?

- Hivatalos versenyeken a helyi ultis egyesület a VOKE Egyetértés Művelődési Központja színeiben indul. Az intézmény biztosít számunkra helyiséget is. Évente egyszer megrendezzük közösen a vasutas bajnokságot, és a Zsuzsi kupát, más néven a kisvasút bajnokságot. Idén március 6 - án, Hévízen kerül megrendezésre az országos vasutas bajnokság.

- Miért jó ultizni?

- Fejleszti a kombinatív készséget, az önkontrollt, és tudod, hol tartasz szellemileg. Erre, mindre szükség van az életünkben. Nem utolsó sorban jó szórakozás.


Aki kedvet kapott az ultihoz bátran keresse Nagy Istvánt a Csapszék vendéglátó egységben. (Debrecen Kishegyesi út 36.) Illetve, hívatja a
+36 30/63-82-550 telefonszámot.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el