Magyar Éremgyűjtők Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

2019.08.01

Mit tetszenek is csinálni?

Tornyi Ferenc: Kocsis Józseffel ülünk itt, a Vasutas Művelődési Házban, de nem személyeskedünk, amikor az éremgyűjtőkről, régiség gyűjtőkről beszélgetünk. Lehetnek ma nyolcan - tízen, vajon mi lehet a táskájukban? Hiszen itt mindig van börze, ismereteket cserélnek, beszélgetnek, de mi lehet a hátizsákjukban.
- Kocsis József: meglepő dolgok kerülnének elő! Római pénztől kezdve a legmodernebb papírpénzekig, lehetnek azokban középkori érmék, a Rákócziak- és Kossuth Lajos korszakáig, Ferencjóskának a pénzei is itt lapulhatnak. Ide tartoznak - gyűjtési területünkhöz -, még a kitüntetések, jelvények, a történelmi képeslapok, várakról, épületekről. Na most! Akik érmet gyűjtenek, nem pénzt - kerek érmet -, azokat érdeklik például a Debrecenben a Virágkarneválról kiadott, történelmi évfordulókra utaló, veretett emlékérmek és ugye ilyesmire is kapva-kap mindenki. Aki rendszeresen és tematikusan gyűjt akkor az egy adott kor kiváló ismerője lehet, kapcsolatba kerül az eseményeken keresztül a történelem nagy eseményeivel, ismert alakjaival.
- Tornyi Ferenc: Aki nem tudja a történelmet, itt megbukik?
- K.J.: Nem bukik meg, mert kénytelen lesz megtanulni!
- T.F.: Miért kezdi el valaki gyűjteni a régiségeket?
- K.J.: Én például papírpénzzel kezdtem. Nem azért, mert szép és színes volt: jellemzője volt egy időszaknak. A pénzein keresztül ismerünk meg korokat, országokat, nemzeteket, a nemzetek nagyjait, következtethetünk az érmek, pénzek nyomán az ország gazdasági helyzetére, állapotára. Háborús a pénz-e? Mert nem mindegy, hogy Mária a kisdeddel - ha béke volt, a bal oldalon látható, ha háború, a jobb oldalra került át, sokaknak eszükbe' se jutna ilyesmi, milyen minőségű voltak az adott kor pénze: lehetett arany, vagy aranyozott, vagy ezüst, fontos: hány darab készült belőle.
- T.F.: Fordított arányosság, ugye? Valamelyikből minél kevesebb van, annál értékesebb!
- K.J.: Ez így van - de az is jellemző, hogy például a római pénzeket melyik tartományban verték és hány darab került mondjuk Perzsiából Aqvincumba?
- T.F.: Élt olyan orosz cár, aki egyfajta érméből mindösszesen néhány tucatnyit készítetett!
- K.J.: Igen - mert beszéltük -. készülhettek bronzból, vasból, ezüstből, aranyból vagy porcelánból, platinából, néhány értékes darab csekély számban került elő.
- T.F.: Porcelánból?
- K.J.: A platina összetéveszthető az ezüsttel - arra ez a magyarázat, de volt olyan orosz cár, aki sorozatot adott ki ezekből. A porcelán pedig, igaz, hogy törékeny volt, de könnyű volt fertőtleníteni!
- T.F.: Tudom, hogy a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének debreceni köréből - ha jelentkezik -, soha senkit nem küldenek el.
- K.J.: Ide, aki beteszi a lábát, minden héten, csütörtökön 10 és 13, vasárnap 9 és 11 óra között, mi szívesen látjuk! Ha örökölt egy gyűjteményt fölértékeljük, ha el akarja adni, segítünk, de ha folytatni akarja a hagyatékkal járó munkát - itt otthonra lel.
- T.F.: Aki milliókat nyer a lottón, lehet gyűjtő? Megbukhat, vagy nyerhet-e a vásárláson, ha nincsenek ismeretei?
- K.J.: Ha nem ért hozzá, akkor nagyot bukhat! Mi arra kérjük, jöjjön el négyszer - ötször, ne vegyen, ne adjon el semmit! Figyeljen, ismerkedjen az anyagokkal, a légkörrel. s ha úgy érzi, valami tetszik, szeretném gyűjteni, akkor, nosza', de mindig kérje az idősebbek tanácsait. Ez a hobbi hosszú távon nem veszteséges, de mögötte hatalmas ismeret lapul, ez nem úgy van, hogy vettem ma valamit ötszáz forintért, holnap eladom hatszázért! Ehhez meg kell ismerkedni pl. a szakirodalommal...
- T.F.: Ami néha többet ér, mint az érem!
- K.J.: Szép gyűjteményünk van, ötszáz kötet, és ami újdonság - legyen az érme vagy könyv -, mi azt számára hozzáférhetővé tesszük.
- T.F.: Vannak fiatalok!
- K.J.: Sajnos kevesen -, az egyesületekben, az Interneten bóklásznak és csak későn ébrednek rá: hol csapták be őket!
- T.F.: Keresgélnek a régiség-kedvelők, mit vegyenek, mit gyűjtsenek, s végül kikötnek valami mellett!
- K.J.: Elvileg lehet gyűjteni mindent, de aki sokat markol, keveset fog! Ki kell nézni egy kort, s amikor lehetőségeink a munkában elfogytak, anyagi lehetőségeinkre is gondolok, akkor léphetünk másik területre.
- T.F.: Nagyon tetszik, amikor alkusznak!
- K.J.: Alkudni kötelező! De tudnom kell, hogy mit kínálok és mire alkuszok, napi értéken valami mennyit ér: itt lehet nagyon jó üzleteket kötni és bukni: nagyot!
- T.F.: Ha nyernék 100 milliót a lottón és érdekelne az éremtan, akkor én gyűjtő lennék?
- K.J.: 100 millió sok pénz, legyen szerencséje! -, de az nem jelent semmit sem! Gyűjthet aranyat, ezüstöt, de csak a kicsi éremtől a legnagyobbig jelent gyűjteményt, mert ha megszerzi mindet, akkor áll össze gyűjteménnyé. Ismeret, kitartás, szenvedély, munka!
- T.F.: Beszéljük különlegességekről, amelyek itt fölbukkantak! Kétezer forintos, amelyikből - minden rajzolat egyezett -, de hiányzott belőle egy nulla!
- K.J.: Hibáztak a pénzjegy-nyomdában, ebből 8 került forgalomba', hét megvan, de vajon hol van a nyolcadik?
- T.F.: Mennyit ér most?
- K.J.: Állapotától függően, 300 ezertől fölfelé - egy "papírpénz" értékét ugyanis az is befolyásolja, mennyire kopott, szakadt, gyűrött. Itt a Faraktár utca 67 szám alatt a kérdező mindenre választ kap'
- T.F.: Ön "mindenes" itt: Kocsis József viszi, húzza, tolja a szekeret.
- K.J.: Én mondtam: a szervezői és a pénzügyi munkát együtt - és csak így -, vállalom. Felelek a könyvtárért és a rendezvényekért is: november 15-én a "7. Országos Numizmatikai Találkozót", ami nemzetközi, hiszen 10 országból várjuk barátainkat!b Az év legnagyobb szakmai rendezvénye lesz.
- T.F.: Mit tegyek én, ha éremgyűjtő akarok lenni?
- K.J.: Keressen meg bennünket, itt a VOKE-nél, ismerkedjen meg velünk és a hobbinkkal, otthon nézze meg a nagymama varrós dobozát, nézzen körül a padláson - kincset rejthet -, járjon a Zsibogóba, a Régiségvásárba, aztán jöjjön közénk, mi segítünk...
- T.F.: Üres a zsebem!
- K.J.: Az nem számít, lépegessen egyről a kettőre!

Debrecen, 2015. aug. 21.

Tornyi Ferenc

MAGYAR ÉREMGYŰJTŐK
HAJDÚ-BIHAR MEGYEI SZERVEZETE

4034 Debrecen, Faraktár u. 67 

TAGFELVÉTELT HIRDET
Minden éremgyűjtés iránt érdeklődő számára. Jelentkezni lehet a vezetőségnél minden vasárnap délelőtt 9.00-11.00 között.

Titkár: Gyarmati József

Telefon: 30/357-1388

Szervezőtitkár: Kocsis József

Telefon: 30/373-2487

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el